De voordelen van wonen in een hanzestad

Wonen

Wonen in een hanzestad is wonen in een stad met geschiedenis: monumentale gebouwen en een sfeervol centrum. Maar voordat je je in een nieuwe woonplaats vestigt, wil je waarschijnlijk eerst nog een paar andere zaken afvinken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de huizenprijzen, het huuraanbod en de bedrijvigheid? We hebben de voordelen van wonen in een hanzestad voor je op een rij gezet!

Hanzesteden

Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit is een samenwerkingsorganisatie van kooplieden en steden, die nog uit de Middeleeuwen stamt. Met de samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Er zijn verschillende regionale gebieden met Hanzesteden: rond de Noordzeekust, het Nederrijngebied en de IJssel- en Zuiderzeegebied bijvoorbeeld. Voorbeelden van Nederlandse hanzesteden zijn Groningen, Arnhem, Tiel, Nijmegen, Deventer, Zutphen en Zwolle.

Typisch voor wonen in een hanzestad!

Kenmerkend voor een hanzestad zijn een mooi middeleeuws centrum, monumentale panden, een ligging aan het water (de handelsroute) en veel hanzesteden hebben ook nog een oude stadsmuur of restanten hiervan. Wonen in een hanzestad betekent ook dat je goede aanrijroutes hebt en gemakkelijk kunt reizen.

Demografische statistieken

Mooi wonen betekent in de meeste gevallen ook dat je meer betaalt per vierkante meter aan woonoppervlakte. Toch hoeft dit in een Hanzestad niet altijd het geval te zijn en zijn de verschillen per regio aanzienlijk. 

Huizenprijzen

Laten we ‘middenmotor’ Deventer als voorbeeld nemen: een stad die in 2020 de 100.000 inwoners passeerde, een prachtig historisch centrum heeft en maar liefst 15 woonwijken. De gemiddelde marktwaarde van een woning in Deventer bedraagt €196.400. Wil je hier meer informatie over? Laat je dan adviseren door een lokale makelaar in Deventer.

Huren in een hanzestad

Wie wil huren betaalt zo’n €1.067,- per maand in de vrije sector. Deventer is hiermee één van de goedkoopste steden van Nederland qua huurprijs. 

De bedrijvigheid

De bedrijvigheid is in hanzesteden ook volop aanwezig. Handel zit nog steeds in de genen! In 2019 waren er ruim 9.000 bedrijven gevestigd in Deventer.